Članek v Delu, 9. 4. 2013

Dr. Barbara Rajgelj v članku Politika državo uničuje, uradniki jo rešujejo piše:

“Slovenski uradniki in uradnice delajo na presečišču številnih interesov, zasebnih in javnih. Delajo v sistemu, v katerem skupnost in državo razumemo kot nekoga, do katerega imamo večinoma pravice in le malo dolžnosti, uradnike pa razumemo kot oviro, ki nam onemogoča doseči tisto, kar nam brezpogojno pripada. Delajo v negotovem okolju, v katerega vsake štiri leta vstopajo strokovno nepodkovani, pravno nepismeni in pogosto avtoritarni predstavniki ljudstva, ki uradništvo razumejo kot orodje za uresničevanje svojih interesov, ga zastrašujejo z odpuščanji in sankcioniranjem neposlušnosti.

Uradniki delajo v blodnjavem okolju, v katerem je vsaka izjema opredeljena kot korupcija, vsako avtonomno delovanje in mišljenje je prepovedano, ljudje pa so zreducirani na stroj za štempljanje in v to vlogo tudi privolijo in so hvaležni, če jim postavljavci predpisov naložijo čim bolj natančno določena pravila, ki jih ščitijo pred nadrejenimi ter pred strankami in njihovimi odvetniki. In pri takšni konstrukciji predstave o slovenskem uradništvu sodelujejo tudi mediji, saj so uradniki priročna tarča, ki se ne sme in ne more javno braniti.

Čas je, da uradnikom priznamo, da ta država deluje bolj ali manj le še zaradi njihovega truda. Medtem ko jo politika uničuje, jo uradniki rešujejo. Ne vsi enako zavzeto, a vendarle zagotavljajo stabilnost sistema, v katerem živimo tudi takrat, ko politiki rušijo in sestavljajo vlade, kar se z občasnimi prekinitvami dogaja bolj ali manj ves čas. Edini način za reševanje primerov T. M. je zaupanje v to, da so uradniki ljudje, ki drugim želijo dobro. Predolgo smo živeli v sistemu, ki v vsakem (uradniku) vidi potencialnega goljufa, resničnih goljufov pa ne kaznuje. Čas je, da si začnemo zaupati in kaznovati tiste, za katere se izkaže, da si zaupanja ne zaslužijo.”

 

Celoten članek lahko preberete na spletu:

http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/politika-drzavo-unicuje-uradniki-jo-resujejo.html

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja